Skip to main content

Invitatie pe urmele lui George Enescu in platforma Raiffeisen Art Proiect

Ziua lui George Enescu este celebrata pe platforma art.raiffeisen.ro cu un tur virtual dedicat pe 19 august


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 19 august 2022  

Platforma art.raiffeisen.ro celebreaza ziua de nastere a lui George Enescu printr-un tur virtual care evoca trecerea compozitorului prin capitala si modul in care acesta a influentat viata culturala bucuresteana. Intitulat „Pe urmele lui Enescu prin Bucuresti”, turul poate fi urmarit gratuit vineri, 19 august, de la ora 19.00 in sectiunea Explorator, din platforma art.raiffeisen.ro.  

Anul acesta, se implinesc 141 de ani de la nasterea lui George Enescu, una din cele mai mari personalitati ale vietii culturale romanesti si un nume de rezonanta universala in istoria muzicii. Nascut pe 19 august 1881, in satul Liveni din judetul Botosani, George Enescu ajunge, inca de la varste fragede, sa calatoreasca prin intreaga Europa pentru studii sau pentru a oferi concerte in cele mai elegante palate europene. Desi o mare parte a vietii sale Enescu o petrece prin capitalele Europei Occidentale, Parisul fiind unul din locurile sale de suflet, timpul petrecut la Bucuresti are o incarcatura emotionala speciala pentru compozitor si aduce de asemenea plus valoare vietii culturale bucurestene, mai ales in perioada interbelica. 

Turul virtual „Pe urmele lui Enescu prin Bucuresti” exploreaza aceasta perioada prin povesti inedite despre legatura stransa dintre George Enescu si Reginele Romaniei, despre rolul pe care compozitorul l-a avut in dezvoltarea Ateneului Roman din Bucuresti si despre relatia lui cu Academia Romana. Periplul virtual va purta vizitatorul prin spatiile in care compozitorul a locuit in Bucuresti si va prezenta personalitati ale lumii muzicale bucurestene aflate in anturajul compozitorului, cum au fost Cella Delavrancea si Dinu Lipatti. O alta poveste evocata in acest tur vizeaza relatia speciala dintre George Enescu si marea iubire a vietii lui, Maruca Cantacuzino.   

Turul virtual ”Pe urmele lui Enescu prin Bucuresti” se va desfasura live in sectiunea Explorator din #StagiuneaVirtuala si pe pagina de Facebook Raiffeisen Bank, va dura aproximativ 90 de minute si va oferi posibilitatea unui dialog direct cu ghidul din echipa Interesting Times Bureau, la finalul calatoriei virtuale. Versiunea inregistrata a turului virtual ramane disponibila in platforma art.raiffeisen.ro in perioada 19 - 26 august 2022, pentru cei care doresc sa il (re)vada.  
”Pe urmele lui Enescu prin Bucuresti” face parte din seria de tururi virtuale ghidate concepute de echipa Interesting Times Bureau si sprijinite de Raiffeisen Bank Romania prin Raiffeisen Art Proiect.   

Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata in luna iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemia Covid-19. Pana in prezent, 165 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiuni: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma a fost urmarita de peste 250.000 de spectatori virtuali din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc.  

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali. 

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro