Skip to main content

Raiffeisen Art Proiect un eseu video despre Caragiale cu Oana Pellea

Hibrid intre teatru, animatie si film documentar pentru a marca 169 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 25 februarie 2021 - Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala lanseaza pe 26 februarie 2021, de la ora 19:00, o noua premiera absoluta din seria video ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”. Ce de-al treilea capitol din serie ii este dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale, de la a carui nastere s-au implinit 169 de ani si va publicat in sectiunea Teatru a Stagiunii Virtuale https://art.raiffeisen.ro/

Gazduim in platforma culturala Raiffeisen Art Proiect o noua productie originala marca Oana Pellea si oferim acces tuturor celor care vor sa il re-descopere pe Caragiale intr-o noua lumina. Oana Pellea ne daruieste spiritul viu al lui Nenea Iancu prin personajele lui mereu actuale, intrupate printr-un joc actoricesc de exceptie, dar si printr-un limbaj dramatic inovator, care valorifica tehnica unica a scenografului Vladimir Turturica. Chiar este un ”produs” vizual nou, nativ online, prin care, iata, vitalitatea teatrului contracareaza creativ restrictiile pandemiei”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.

Episodul dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale este cel de-al treilea din seria ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actrita si echipa ei de la Asociatia Goong intreprind un curajos si original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura romana. Seria poate fi urmarita exclusiv pe platforma culturala online Stagiune Virtuala, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combina un nivel documentar, care valorifica multe informatii inedite, recuperate din arhive, cercetari de manuscrise si materiale epistolare din muzee sau fundatii private, sub coordonarea teatrologului Anca Ionita. Informatiile astfel colectate sunt apoi combinate in dramatizarea originala propusa de Oana Pellea, imbinate cu efecte de video design si tehnici inovatoare de animatie sau banda desenata propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultand un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid intre teatru, animatie si documentar. 

In eseul video care ii este dedicat lui I.L.Caragiale originalitatea scrisului sau este evidentiata chiar de personajele lui cele mai cunoscute, intrupate prin surprinzatoare metamorfoze de Oana Pellea. 

Ce privilegiu sa cauti in laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat sa gasesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatal sau. Un portret uman, cald, ce reda spiritul viu al acestui dramaturg exceptional. Personajele lui sunt privite prin unghiul umanitatii lor. Tipologiile umane, in esenta lor, nu tin cont de vreme si de vremuri. Situatiile in care isi plaseaza personajele sunt general valabile. Scene de lupta pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lasitate etc. Caragiale este si va ramane actual. El ne descrie pe noi toti cu fricile, frumusetile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaste lumea lui Caragiale sau a o uita este ca si cand te-ai priva de o comoara. Nu este pacat sa nu ne bucuram de geniul lui ?” – marturiseste actrita Oana Pellea, protagonista si initiatoarea acestui proiect cultural inedit. 

Eseul video dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912) este cel de-al treilea capitol din seria ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”. Seria contine patru episoade, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combina elemente de teatru, animatie si film documentar. Seria a debutat in decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). In luna ianuarie, capitolul i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) si a marcat Ziua Culturii Nationale. Seria video se va incheia in luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stanescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983). 

Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea – Capitolul 3: Ion Luca Caragiale”: 
Oana Pellea
Anca Ionita – teatrolog
Asociatia GOONG: 
Vladimir Turturica – scenograf 
Vlad Lazarescu – video design
Sergiu Doroftei - grafica
WakaUaca studio - video, editing 
O co-productie 2021 Asociatia Goong si Raiffeisen Art Proiect. 

Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. Pana in prezent, 99 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma are peste 107.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc. 

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;