Skip to main content

Raiffeisen Bank - misiune, viziune, valori

Misiunea noastră este să sprijinim dezvoltarea de comunități sustenabile și prospere, să înțelegem nevoile clienților noștri și să îi ajutăm să își atingă potențialul maxim, să oferim siguranță, consultanță și servicii financiare ușor de folosit.


Viziune

Să fim ecosistemul financiar preferat

Viziunea noastră este să fim ecosistemul financiar preferat din România, unde clienții, angajații și partenerii noștri își împărtășesc unii altora experiența și mobilizează resurse pentru a crea valoare pentru toți.

Valori

Colaborare

Lucrăm împreună. Dacă vom colabora, vom discuta, ne vom asculta și ne vom ajuta unii pe ceilalți, vom avea rezultate mult mai bune. Astfel vom crea un mediu de bună înțelegere, respect și încredere. Încurajăm diversitatea și, împreună cu toți colegii, partenerii și clienții noștri, vom reuși mult mai mult decât individual.

Responsibilitate

Acționăm în mod responsabil. Dacă ne asumăm responsabilitatea acțiunilor noastre, vom face schimbări semnificative. Individual sau în echipă, ne asumăm deciziile pe care le luăm și suntem responsabili pentru rezultatele muncii noastre. Suntem conștienți de consecințele acțiunilor noastre și suntem membrii responsabili ai societății, pentru care susținem afaceri durabile.

Învățare

Suntem dornici să învățăm. Prin învățare cunoaștem progresul personal și acumulăm experiențe, educație și împărtășirea cunoștințelor. Experimentarea și aplicarea cunoștințelor poate să ducă și la greșeli, dar astfel vom reuși să devenim și mai buni, pentru că învățarea și curiozitatea ne ajută să inovam.

Proactivitate

Suntem proactivi. Ne orientăm înspre viitor și chiar noi conducem schimbarea. Ne concentrăm asupra posibilităților și nu asupra dificultăților și transformăm indeciziile în decizii și reactivitatea în proactivitate. Prin curaj și determinare, facem diferența, pentru că până și un mic progress azi va duce la un rezultat mare, mâine.

1862

Prima cooperativă de credit Raiffeisen

Ideea de ajutor reciproc și cooperare a ajuns rapid și la bani, la economii și împrumuturi. F.W. Raiffeisen a încurajat înființarea cooperativelor de credit pe principii non profit. În 1862 el devine cofondatorul a trei cooperative de credit, înființate în sate vecine. Ideea era simplă: membrii cooperativei economiseau împreună, puneau banii la un loc și îi împrumutau pe cei care aveau nevoie, cu dobânzi rezonabile. Cooperativa funcționa după principii democratice. Primeau împrumuturi doar membrii, iar banii erau folosiți fie în producție, fie în comercializarea produselor obținute. Că principiu prudențial, toți membri cooperativei garantau pentru cel care lua un împrumut. Motto-ul primei cooperative era: “Ich für dich, du für mich” (Eu pentru tine, tu pentru mine).

1872

Primele bănci regionale și centrale înființate

Pentru reducerea la maximum a riscului financiar, cooperativele sătești s-au unit. În 1872, F.W. Raiffeisen a fondat prima cooperativă regională de credit, Banca Cooperativă de Agricultură pentru Renania, la Neuwied, coordonând câteva cooperative de credit. El a fost primul director al băncii și a continuat să coopteze mici cooperative locale. În 1877 a fost înființată Asociaţia Cooperativelor Rurale, coordonată central de Banca Generală Agricolă Germană de la Berlin. Sistemul bancar dezvoltat atunci este și astăzi model pentru orice instituție de credit. Puterea asocierii își spunea deja cuvântul. Membrii cooperativelor schimbau informații și primeau consultanță juridică. Deveneau o forță. În 1881 a fost construit primul depozit agricol regional. De atunci, depozitele Raiffeisen au fost o parte integrantă a peisajului rural din Germania.

1888

Ideile lui Friedrich Wilhelm Raiffeisen se răspândesc în toată lumea

La moartea lui F.W. Raiffeisen, în 1888, în Germania erau deja 425 de societăți Raiffeisen. În Austria erau 120. Ideea a continuat să facă valuri și, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a răspândit în Imperiul Austro-Ungar, Franța, Elveția, Belgia, Luxemburg și Olanda. Cu greu se mai găsea un sat fără o cooperativă de credit sau un depozit care să nu poarte semnul celor doi căluți. Reacția în lanț a cuprins apoi India, Japonia, Canada, SUA şi Australia, inițial sub forma societăților de credit, ulterior sub cea a cooperativelor de credit. În Europa Centrală, asociațiile de împrumut au ajuns să fie cunoscute că Raiffeisenbank.

2015

MOȘTENIREA LUI F.W.RAIFFEISEN

Astăzi, cu greu găsești un sat sau oraș în Austria care să nu aibă o stradă sau o piațetă care să îi poarte numele. Mai presus de toate, însă, Fridrich Wilhelm Raiffeisen reprezintă organizația impresionantă pe care a lăsat-o în urmă. Născută din dorința de a scăpa de sărăcie și de a face față unei piețe din ce în ce mai concurențiale, după aproape 150 de ani, creația lui F.W. Raiffeisen se confruntă cu aceleași provocări: o piață globală extrem de concurențială, în față căreia flexibilitatea și susținerea reciprocă fac diferența. Potrivit moștenirii lăsate de Raiffeisen, deciziile economice nu ar trebui luate doar cu gândul la maximizarea profitului. Corporațiile ar trebui să își asume și responsabilitatea față de oamenii din jur, față de natură și să caute soluții pentru dezvoltarea economică sustenabilă. Astăzi, ideile lui Raiffaisen sunt mai pertinente că niciodată. Friedrich Wilhelm Raiffeisen a reușit să-și pună ideile în aplicare, ajutându-și concetățenii să scape de sărăcie. Mai mult decât atât, fără să-și fi propus asta, ideile sale au ajuns să inspire milioane de oameni din toată lumea.